Skip to content

Bostuin in de stad

Groningen
2017

Aan de Veenweg in de stad Groningen ligt deze bijzondere kavel, die zowel een grote voortuin heeft als een diepe achtertuin in een bosachtige setting. Toen ik in 2017 werd benaderd om een tuinontwerp te maken, was de tuin compleet overgroeid en verwaarloosd. De nieuwe bewoners gingen aan de slag met een grote renovatie van de woning en ook de tuin moest flink aangepakt worden om een nieuwe invulling te geven aan de wensen van een jong gezin met kinderen.

In de voortuin hebben we de oprit verlegd en ruimer vormgegeven, zodat er ruimte ontstond voor meerdere auto’s, camper, bakfiets etc. In de achtertuin werd een oude vijver gedempt en een aantal slechte bomen verwijderd, zodat er ruimte ontstond voor een groot (speel)gazon. Aan het gazon werden twee terrassen aangelegd, waarvan één houten vlonder voor de avondzon.

Ook is er een goed afgewogen beplantingsplan gemaakt, waarbij de voortuin bestaat uit een mix van groepen siergrassen en vaste planten met fraaie kleuren combinaties. Donkerrode bladeren gaan hier samen met roze, paarse en gele bloemen. In de achtertuin zijn bos- en schaduwplanten toegevoegd als rododendrons, varens en niet-woekerende bamboes.